Πασχαλινά έθιμα απ' όλο το σύμπαν

Στο άνω Βυζίκι Ροδόπης ο νονός αντί για λαμπάδα δίνει στο βαφτηστήρι του ένα γερό χέρι ξύλο.

Στην Αθήνα Αττικής, το να τσουγκρίσεις μύτη με κώλο θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Στο Πόρτο Ράφτη του Παναμά, την Κυριακή του Θωμά, οι κάτοικοι ντύνονται όλοι Πιρς Μπρόσναν και πετάνε ο ένας στον άλλον κομμάτια λέγκο.

Στο Γέρο γόμπο Κεφαλληνίας, την Ανάσταση ο παπάς φοράει φουστάκι λαμπάντα κάτω από τα ράσα για να συμβολίσει την αεναη σχέση της εκκλησίας με τη νέα γενιά

Στο Μπορντώ Γαλλίας την Μεγάλη Πέμπτη βάφουνε αυγά ποσέ

Στα Σφακιά Κρήτης οι κάτοικοι οπλοφορούν καθ' όλη τη διάρκεια της μεγάλης εβδομάδας. Το έθιμο διακόπηκε όταν κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν για ένοπλη νηστεία

Κάτω στον Πειραιά, στα Καμίνια, του Άι Γιαννιού οι νυκοκοιρές τρομοκρατούν τα κουνέλια της γειτονιάς, χρησιμοποιόντας ψυχολογική βία.

Στη Θεσσαλονίκη το μεγάλου μήκους θηλυκό γαϊδούρι το λένε "τσαταλίνα ματαλίνα"

Στο Αρκάνσας της Θεσπρωτίας, βάγια βάγια των βαγιών, τρώνε ψάρι τον κολιό και την άλλη κυριακή τρώνε το παχύ τ'αρνί.

Στα Καμιναράτα της Παλλικής την Κυριακή του Πάσχα σουβλίζουνε αρνί.

Στο Ρέθυμνο Κρήτης το "Μπει δε μπει" λέγεται "υπεύθυνος"


Έχετε κι άλλα πασχαλινά έθιμα; Γιατί δεν τα μοιράζεστε μαζί μας στο comments section;

Σχόλια

Ο χρήστης petsos είπε…
Στο Βιλαμπάχο της Αυστραλίας όλη τη Σαρακοστή νηστεύουν τον ανανά.
Ο χρήστης Kyriakos o Xasapis είπε…
Ξέχασα να σας πω ότι στο Λιόπεσι την Μεγάλη Πέμπτη βάφουνε τα κίτρινα αυγά άσπρα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Στη Νεα Ελβετια καθε δευτερο πασχα εχουνε χριστουγεννα.Στην αλλη μιση ειναι ημιαργια.
Ο χρήστης Alkoolikos_Skiouros είπε…
Στο Μπρουνβαλντ των Ηνωμενων Πολιτειων, Οι πεθερες υποκεινται σε συμβολικο σουβλισμα απο τις νυφες. Ο Γαμπρος τρωει απο το αρνι μονο τα αμελετητα.

Στο Δηλεσι της Νεας Γουινεας η τοπικη φυλη των Παππουδων γρινιαζει καθ ολη την διαρκεια του ψησιματος του αρνιου, χτυπα ανυπομονα το μπαστουνι και φωρα αμπεχωνο απο το Αλβανικο Επος του 40. Ακομα και υπο 40 βαθμους υπο σκια.

Στο Μικρο Γαλατικο Χωριο καπου στην Αρμορικη σουβλιζουν τον Οβελιαξ

Στο Διακοφτο καθε χρονο σουβλιζουν ενα Θαναση, προς τιμη του Διακου.
Ο χρήστης Kyriakos o Xasapis είπε…
Εξαίρετες προσθήκες! Εύγε νέοι μου!
Ο χρήστης Άλτερ Αίγα είπε…
στο Καστέλι της Νορβηγίας, βαφουν τα αυγα με Faber Castell και τρωνε παστελι με καστανο, το επονομαζόμενο και ως καστελι ή καστανελι αναλογως με το αν.

Ο,τι περισσεψει απο τα καστανελια, το θυσιαζουν στη μνημη του Καστανεντα ή το παραχωρουν στους φτωχους αφου παιξουν μαζι τους κανάστα.

Διασημη παραγωγος καστανελιου, ποια αλλη απο την Κλενη Καστανη που τιμα τον τοπο της βγαζοντας ανιδιοτελως τα καστανα απο τη φωτια προκειμενου να προσφερει στον τοπο της.

ενα μεγαλο ευχαριστω στην Ελενη μας.
Ο χρήστης Kyriakos o Xasapis είπε…
Μια φορά είχα πάει στο πήλιο και σ'ένα χωριό ονόματι Ξουρίχτι γιορτάζανε τη γιορτή του Κάστανου. Κεντρικός ομιλητής; ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ απο τον αγαπημένο μας Κώστα Βερνίκο!

true story!
Ο χρήστης Eteoklis Polynikhs είπε…
Στο Αντίρριο Ντε Τζανέιρο, το καρναβάλι κρατάει όλη τη σαρακοστή κι οι κάτοικοι είναι υποχρεωτικά ντυμένοι μασκαράδες, αλλα την Κυριακή του Πάσχα απελευθερώνονται και έτσι μπορούν να βγάλουν τις στολές, εξού και Καρναβγάλι!

Στη Δομοκό, λίγο πριν τη Πασχαλινή σαρακοστή, δέχονται πλήθος τουριστών κι έτσι το παραδοσιακό τυρί Κατίκι Δομοκού γίνετε μοντέρνο τυρί Tουριστές Δομοκού και είναι και πολύ νηστίσιμο και σαρακοστιανό.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
-Ο Χριστός σταυρώθηκε!
-Ναι καλα, Πρωταπριλιά!
Ο χρήστης Άλτερ Αίγα είπε…
ο κωστας βερνικος ειναι η αγαπημενη μου πολη!!!!
Ο χρήστης Aggelos Pegios είπε…
Στη Τζουμαγιά Σερρών,αντί για τον Ιούδα κρεμάνε λουκάνικα
Ο χρήστης Wicked_Lester είπε…
Στην Σάντα Μπάρμπαρα Καλιφόρνιας η Ελληνική κοινότητα αντί για ομοίωμα του Ιούδα καίει ομοίωμα του Μιχάλη Μόσιου με το οποίο κοιμάται όλη την περίοδο της σαρακοστής η κόρη του προέδρου.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τώρα που τελείωσε το Πάσχα προτείνω νέο τόπικ με μικρές συμβουλές που κάνουν την καθημερινότητά μας πιο εύκολη.Π.χ.

για να βγούν οι λεκέδες από χυμό ΄λαγανας από το σαντούρι σας περάστε απλώς από πάνω του ένα πριόνι πασπαλισμένο με κόκους σανέλ. Το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει!
Ο χρήστης rpm Cartel είπε…
"Μια φορά είχα πάει στο πήλιο και σ'ένα χωριό ονόματι Ξουρίχτι γιορτάζανε τη γιορτή του Κάστανου. Κεντρικός ομιλητής; ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ απο τον αγαπημένο μας Κώστα Βερνίκο!

true story!"

Είναι τόσο απίστευτο που αποκλείεται να είναι μούσι.

Ο Κωστας Βερνίκος;
O γνωστός στους αλτέρνατιβ αθλητικούς κύκλους ως και Κωνσταντίνος Β;

Σε ζηλεύω πραγματικά.
Μπράβο.
Ο χρήστης Γιώργος Μαργαρίτης είπε…
Στο χωριό του Νίκου Παπάζογλου η ανάσταση κρατάει 3 μέρες: την πρώτη μέρα κρεμάνε τον Βούδα, την δεύτερη την Κούδα και την τρίτη τον Ιησού κι Ιούδα.

Στην Ιταλία της Ρώμης τα αυγά βάφονται με αίμα περιόδου από παρθένες ξανθομαλλούσες κορασίδες με πλατυποδία. Αν το αίμα δε φτάσει για να βαφούν όλα τα αυγά, μαζεύονται όλοι στην πλατεία και τρώνε ροκφόρ. Οι πιο σκληροπυρηνικοί τρώνε μεταλφάιβ.

Στα στενά του Γιβραλτάρ αν περπατήσεις το βράδυ της ανάστασης θα βρεις μεθυσμένους πιγκουίνους σε κάθε στενό του Γιβραλτάρ: για άγνωστους λόγους, την ημέρα της ανάστασης αποπροσανατολίζονται και μπερδεύουν τα ψάρια με το κρασί, και τις βούρτες με τις πούτσες (μη ρωτήσετε *ποτέ* έναν πιγκουίνο την ημέρα της ανάστασης γιατί μυρίζουν έτσι τα μαλλιά του).

Στη Μαδαγασκάρη (μπορεί να κάνω και λάθος, αλλά νομίζω εκεί γίνεται) σουβλίζουν ένα ομοίωμα του Σαντικάι, για τον οποίον ακούγονται φήμες πως πετάει από τα μάτια του λέιζερ και πως είναι τόσο σατανιστής που, αν ακούσεις ένα τραγούδι του ανάποδα, δε θα βγάλεις άκρη από τα λόγια γιατί ακούγονται κάπως παράξενα αν το παίξεις ανάποδα.

Στο Β' του Κενταύρου θεωρείται σεξουαλική παρενόχληση το να στήσεις κώλο στο αβγό για να σε τσουγκρίσει ο άλλος. Ιδίως αν ο άλλος φοράει παπούτσια Nike Air με αερόσολα που φουσκώνει με τη γλώσσα του παπουτσιού.

Ακόμα πάντως δε μπορώ να καταλάβω με ποια λογική κάποιος, τη στιγμή που ο Χριστός ήταν στο σταυρό και αιμοραγούσε, λίγο πριν τα τελευταία του, πήγε από κάτω του και έβαψε με το αίμα του τα αυγα του.
Ο χρήστης Άλτερ Αίγα είπε…
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ
Ο χρήστης Provato είπε…
Στην Κωλομαγούλα γιορτάζουν το Πάσχα την Τετάρτη μετά την Κυριακή του Θωμά, χρόνια πολλά για σήμερα
Ο χρήστης Γιώργος Μαργαρίτης είπε…
Σορι, ειχα παει λιγο τουαλέτα.

Στην Μικρή Βρετανία όταν δίνεις το άγιο φως στον μπροστινό σου πρέπει να φωνάξεις "Ρουκ Ζουκ".

Στη Μεσαία Βρετανία το βράδυ της Ανάστασης αντί να δίνει ο ένας στον άλλον το άγιο φως, παίρνουν τον ίδιο τον παπά που κρατάει το άγιο φως και τον μεταφέρουν, δίνοντας τον ο ένας στον άλλον. Εξου και η έκφραση "πάρε τον παπά".

Στην Μεγάλη Βρετανία το Μεγάλο Σάββατο είναι τόσο μεγάλο που διαρκεί 15 μήνες. Το βράδυ της Ανάστασης απαγορεύονται τα ξερόμυτα ενώ την Κυριακή του Θωμά απαγορεύεται να παίζεις παγκότερμα. Εξαίρεση αποτελούν μόνο όσοι έχουν φανελάκι με σιδερότυπο Κιτ με David Harschelfhofh.
Ο χρήστης Kyriakos o Xasapis είπε…
Στην μεγαλύτερη από την μεσαία αλλα μικρότερη από την μεγάλη Βρετανία, το να σκαλίζεις τη μύτη σου με λαμπάδα που δεν σου έχει δώσει ο επίσημος νουνός σου, αποτελεί ποινικό αδίκημα...
Ο χρήστης Γιώργος Μαργαρίτης είπε…
Για να μην αναφέρω πως στις χώρες του Ανατολικού Blog την μεγάλη Τρίτη δεν επιτρέπεται να βουτήξεις από τον γυναικώνα στην κολυμβύθρα, ενώ στο Δυτικό Blog μετά την Ανάσταση βγαίνουν στην εξοχή και κάνουν πυροκλάνια με Αγιο Φως. Το 1837, το βράδυ της Ανάστασης, ο James Heston στην προσπάθεια του να εντυπωσιάσει τους φίλους ζορίστηκε κατιτίς παραπάνω με αποτέλεσματα λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η παρέα του να κοιτάει έκθαμβη ένα φλεγόμενο εκ Αγίου Φωτός κόπρανο. Από τότε έμεινε η γνωστή σε μικρούς και μεγάλους έκφραση "Holy shit".

Αλλά από τα πιο κουλά έθιμα είναι αυτό του ελλαδιστάν που απαγορεύεται να κοινωνήσεις αν έχεις περίοδο (wtf?!).
Ο χρήστης Alkoolikos_Skiouros είπε…
Στη Μαγευτικη Ψωροκωσταινα, οι κατοικοι ΑΚΟΜΑ αναπολουν και γραφουν για τις αλλοδαπες συνηθειες και παραδοσεις του Πασχα των αλλων χωρων ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ.
Ο χρήστης Άλτερ Αίγα είπε…
αλκοολικε σκιουρε, ζαχαροπλαστης ηταν ο μπαμπας σου;
Ο χρήστης Alkoolikos_Skiouros είπε…
Ο μπαμπας μου ηταν Δεξι Μπακ Βιολι στην Συμφωνικη Ορχηστρα της Αυτοκρατορικη Αυλης της Αικατερινης της Μεγαλης. Αυτο πριν την εισβολη των Μπολσεβικων που τον αναγκασαν να μεταναστευσει το Παλερμο και να τελειωσει τις μερες του ως ρελιαστρα.

......και ο μπαμπας μου δερνει τον μπαμπα σου!
Ο χρήστης polfos είπε…
Το χειρότερο είναι ότι ενώ παλιά στο Πέρα Φραγκοκάστελο Βοιωτίας επιτρέπονταν όλα τα λογοπαίγνια, πλέον έχουν απαγορευτεί. Ο νεοσυντηρητισμός κατέκτησε ένα από τα τελευταία άντρα.
Να σκεφτείτε ότι ήδη υπάρχει επίσημη διαμαρτυρία για τα αστεία με μπουγάτσα στη Λαμία. Είναι κρίμα, πεθαίνει η Παράδοση, αιμορραγεί η Ψωροκώσταινα.
Ο χρήστης Δανάη ΑΡΗΣ είπε…
Ο κύριος Τσιρτουρίδης να έρθει στο ουρολογικό. Επαναλαμβάνω, ο κύριος Τσιρτσουρίδης να έρθει στο ουρολογικό.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη: Ραλφ Μάτσιο

Διαδίκτυακα ακρωνύμια και αργκό

Κιθάρα στην παραλία - δώστε γροθιά στο κατεστημένο!