Το "ΦΑΤΟΥΡΟ" ως εκδήλωση θαυμασμού.



"Και εκατέβη ο Ιησούς εκ του όρους κι οι μαθηταί του ενθουσιωδώς ξέσπασαν εις φατούρον"
- Ιεζεκιήλ Γκονζάλες 16:9

Ίσως η πιο γνωστή καταγεγραμμένη στιγμή φατούρου στην ιστορία αλλά όχι η μοναδική. Η ευγενής αυτή επίδειξη εκτίμισης, που σήμερα έχει καταντήσει συνώνυμο της έλλειψης σεβασμού, έχει τις ρίζες της στη βασιλεία του Οτομοτρίς (1240 πΧ. - σήμερα) αυτοκράτωρα της Αιγύπτου, ο οποίος στέφθηκε βασιλιάς ακολουθώντας μια ιεροτελεστεία οπου δεχότανε μπούφλες, φάπες και "σαπουνάκια" από τους ευγενείς της αιγυπτιακής κοινότητας για πάνω από 4 ημέρες.

Αυτή η τελετή, έγινε συνήθεια και στα Αρχαϊκά χρόνια όπου απέκτησε την ονομασία ΦΑΤΟΥΡΟ από τις λέξεις ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΣ και ΑΝΗΛΕΟΣ.

Κατά την αναγέννηση το φατούρο χάνει το θρησκευτικό του χαρακτήρα, παραμένει όμως συνώνυμο του άκρατου θαυμασμού. Λένε οτι όταν ο Μότσαρτ παρουσίασε για πρώτη φορά το "μαγικό αυλό" στο Αυτοκρατορικό Θέατρο της Βιέννης, ακολούθησε τέτοιο Φατούρο από τους αυλικούς και τον ίδιο τον αυτοκράτωρα, που του κουνήθηκαν τα σφραγίσματα.

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ

Πως φτάσαμε λοιπόν στη σημερινή μετάλλαξη του φατούρου από υπέρτατη εκδήλωση λατρείας σε επιθετική ένδειξη αποδοκιμασίας, που έρχεται κυρίως με την αφορμή ενός κουρέματος;

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο Άλμπρεχτ Μούλερ, Γερμανός αστροφυσικός που βραβεύτηκε με νόμπελ το 1972, ενεφανίσθη στην απονομή με έξαλο κούρεμα. Οι συνάδελφοί του τον ανάγκασαν να κουρευτεί στα παρασκήνια. Αφού δέχτηκε το βραβείο ακολούθησε φατούρο ως ένδειξη αποδοχής του νέου κουρέματος, αλλά στον κοινό θεατή που δε γνωρίζει από αστροφυσική, αυτό φάνηκε σαν αντίδραση προς το κούρεμά του.


Ο Άλμπρεχτ Μούλερ στα φοιτητικά του χρόνια


Έκτοτε η ευγενής χειρονομία έχει παρεξηγηθεί άκρως, όπως τόσες άλλες: το αμερικανόφερτο wedgie, το παστελάκι ακόμη κι η υπέρτατη εκδήλωση αγάπης να πεις στον άλλον "κάτι έχει η μπλούζα σου" και μόλις κοιτάξει κάτω να του βάζεις το δάχτυλο στη μύτη.





Σχόλια

Ο χρήστης satya είπε…
Νομίζω πως θα πρέπει να σταματήσω να ψαρώνω με τις σπαμιές σου τις απαράδεκτες, έχεις γίνει χειρότερος από την Οπρα.
Αλλά να, είδα την φωτογραφία του Αλμπρεχτ (στα ελληνικά αυτόν τον φωνάζουν Αλβρέχτο?) και το βλέμμα αυτό μου φάνηκε σαν τον πρωταγωνιστή στο φράουλες και αίμα την ώρα που τον κυνηγάνε οι μπάτσοι, κι επειδή περιμένω περίοδο (αίμα) και με έχει πιάσει μια λιγούρα και θέλω σοκολάτα παυλίδης με φραουλα (φράουλες, χελοου) ειπα να το διαβάσω το συμπαθες ποστάκι σου.
Είχε ο Μπετόβεν σφραγίσματα? Δηλαδή σκατά, όλα τα δεινά είχε αυτός ο τύπος, τα δόντια του δεν του είπε κανένας να τα πλένει τουλάχιστον?
Ο χρήστης Kyriakos o Xasapis είπε…
Satya, χαίρομαι που έφτιαξα τούτο δω το μπλογκ για να μπορούμε να τα λέμε τα δυό μας. Είναι κάτι σαν πριβέ εμεσέν ή αϊσιχτίρ...εμ...αϊσικιού εννοώ.
Ο χρήστης satya είπε…
Καλά, άμα σου ξαναγράψω εγώ σχόλιο να με χιέσεις. Αυτό δε μετράει!
Ο χρήστης Kyriakos o Xasapis είπε…
διακρίνω μια εχθρότητα, είναι μια σχέση αγάπης μίσους, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η συμπεριφορά μου είναι ο τέλειος συνδυασμός τρυφερού-βάναυσου, βάναυσου τρυφερού.
Ο χρήστης satya είπε…
Ποιος εισαι, ο Ριτζ Φόρεστερ?





ανακόλουθη.
Ο χρήστης Vlaxos (Σιάτρας Σπύρος) είπε…
Λυπάμαι, αλλά θα σας χαλάσω την "ατμόσφαιρα".
Σας έβαλα link (και τους δύο), οπότε παίζει να αρχίσουν να αυξάνονται οι επισκέψεις...

Καλά να πάθετε και καλώς σας βρήκα...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Συνέντευξη: Ραλφ Μάτσιο

Διαδίκτυακα ακρωνύμια και αργκό

Κιθάρα στην παραλία - δώστε γροθιά στο κατεστημένο!